tirsdag 31. august 2010

Pyramiden

28.08.10.

I dag var det båttur til Pyramiden som stod for tur. Vi reiste sammen med Veronica og Anita.
Avreise var kl 10.00, men jeg å Steffen var ute i god tid og fikk kapra hjørnesofaen så vi kunne boltre oss i hele turen!

Her er historien til Pyramiden, så kanskje bildene gir litt mer mening!


Slik var der:
Gruvebyen Pyramiden ble nedlagt og forlatt av russerne i 1998. Siden kan det virke som om tiden har stått stille. Med sine brede gater og planlagt bystruktur vitner byen om sovjetisk tilstedeværelse på øygruppen på 1970- og 80-tallet. Her var det meste tilrettelagt for effektiv gruvedrift, men også for et samfunn som ivaretok arbeidernes velferd og familieliv. I motsetning til Longyearbyens mannsdominans, preget familiesamfunn de russiske bosetningene.

Pyramiden ligger i Billefjorden og har fått navnet sitt etter det pyramideformede fjellet i nærheten. Pyramiden avspeiler det sovjetiske samfunnets sosiale ambisjoner gjennom svømmehall, kulturhus og påkostet indre og ytre arkitektur. Den sovjetiske filosofien var tuftet på samhold og kollektivisme. Dette stemte overens med den arktiske ånd som vektla fellesskapet.

I Pyramiden ble det produsert ca. 9 millioner tonn kull mellom 1955 og 1998. Av dette gikk om lag 1 million tonn til eget forbruk i kraftstasjonen. Resten ble skipet ut fra Svalbard. De flere meter tykke kullagene i Pyramiden er brutt opp av tallrike forkastninger, noe som fordyret og kompliserte driften. Kulldriften ble derfor lagt ned i 1998, og bosetningen ble fraflyttet.

Foruten svømmehall og kulturhus, ble det gjort mye for at folk skulle trives i gruvesamfunnet. Det var barnehage, skole, bibliotek med over 50 000 titler, kinoforestillinger hver dag og museum. En av blokkene er hotell, bar og museum. Er du heldig, er vaktmannskap fra Barentsburg til stede og åpner museet.

Pyramiden representerer et unikt historisk ”dokument”. Byen fremstår som et helhetlig sted som forteller om både gruvedrift og dagligliv. Trehusbebyggelsen er stort sett fra 1940- og 1950-årene, mens hovedtyngden av murhus skriver seg fra 1970-tallet og senere. Murblokkene og restene av gruveanlegget, med flere bygninger og konstruksjoner fra før 1960, setter i dag sitt preg på Pyramiden. Bebyggelsen viser tydelige arkitektoniske og kunstneriske trekk fra Sovjetunionen. Den er en av de vakreste på Svalbard med sine klare arkitektoniske og håndverksmessige kvaliteter og med sin fantastiske beliggenhet. (
http://cruise-handbook.npolar.no/no/isfjorden/pyramiden.html).


Og slik er det nå:
















Hmm skal tro hva de tar bilde av???

Jaja, får ikke være noe dårligere jeg heller da :p

Vinduspryd?


Vi fikk gå inn i en bygning til, der var det en åpen bar, souvenir shop og et liiiite museum



Russisk vodka må til i en russisk by


De hadde til og med skilpadde i baren...Tror kanskje den heter Albert! :p



Når vi kom tilbake til båten, var mannskapet i full gang med grilling av hvalkjøtt! Å HERREGUUUUD (beklager språket) for et nydelig måltid!!!


Mens vi spiste så gikk turen videre til Nordenskiöldbreen...

Nordenskiöldbreen er en isbre på Spitsbergen, Svalbard mellom Dickson Land og Bünsow Land. Isbreen går ut i Adolfbukta, innerst i Billefjorden og er 25 km lang og 11 km bred. Nordenskiöldbreen er oppkalt etter den finlandssvenske geologen Adolf Erik Nordenskiöld (1832–1901).





Utsikten fra sofakroken i båten..


Turen tilbake satt vi i sofakroken å spilte kort. Kopp med navnet på båten ble innkjøpt før avgang slik at men fikk gratis påfyll med kaffi hele turen! Så kunne man selv lure oppi litt sterkt når ingen såg!

Tusen takk for turen! Fint reisefølge og mange meget spennende opplevelser!

1 kommentar:

  1. Flott turbeskrivelse, Iselin - jeg liker å lese om ditt store eventyr - fortsett å skrive!

    klem

    SvarSlett